Preskoči na glavni sadržaj
Judo Fuji
PSSZŽ

Judo klub osoba s invaliditetom „Fuji“

Judo klub osoba s invaliditetom „Fuji“, osnovan je u kolovozu 2012. godine i prvi je takav registrirani klub u Hrvatskoj. U radu kluba u ovom trenutku sudjeluje preko 40 djece i mladih s cerebralnom paralizom, Down sindromom, intelektualnim teškoćama, motoričkim teškoćama, autizmom te ostalim teškoćama. Zbog nemogućnosti daljnjeg razvijanja imamo i listu čekanja.  U rujnu 2012. godine klub je započeo suradnju s Centrom za odgoj i obrazovanje Velika Gorica čijim je učenicima judo izvannastavna aktivnost.  Jedinstvenost rada u Fujiu ipak leži u činjenici da judo za djecu s cerebralnom paralizom radi malo klubova u svijetu ali i u integraciji djece s teškoćama i djece bez teškoća. Učinak njihovog zajedničkog treniranja je sinergijski i višestruko koristan. Uz iznimno pozitivan utjecaj na opći tjelesni razvoj, ovaj program razvija zabavu, zajedništvo, hrabri, oduševljava i pomaže u stjecanju samouvjerenosti u osobne sposobnosti. Integracija s djecom bez teškoća olakšava proces uključivanja u svakodnevni život. Takva integracija ključna je i za pravovremeni utjecaj na djecu bez teškoća jer suzbija stvaranje potencijalnih predrasuda, razvija njihov senzibilitet i stvara želju za pomaganjem osobama s invaliditetom.

Primarni cilj ovog programa je uključivanje djece s različitim vrstama teškoća u sportsku aktivnost koja će im omogućiti najbolji mogući razvoj motoričkih sposobnosti, ali i integraciju u sportsku sredinu u kojoj mogu dostići svoju samoaktualizaciju unatoč ograničenjima u svakodnevnom životu. Sekundarni cilj je poticanje djece na cjeloživotnu tjelesnu aktivnost te usvajanje zdravih životnih navika.

Rad kluba je podijeljen u nekoliko grupa u desetak termina tjedno, ovisno o vrsti i stupnju teškoća članova te se također održavaju i individualni treninzi. Na gotovo svakom treningu sudjeluju i mladi judaši Judo kluba Pinky koji nemaju teškoće.

Aktivnosti kluba uključuju: redovne treninge tijekom cijele godine, klupske turnire, polaganja za pojaseve, izlete, odlazak na kampove, organizacija edukativnih radionica raznih vrsta (psihološke potpore, judo teorije, BJJ osnova, yoge…), sudjelovanje na različitim manifestacijama poput Dana jednakih mogućnosti i Paraolimpijskog školskog dana, odlaske na koncerte i u kazalište…

Judo klub osoba s invaliditetom „Fuji“ dobitnik je #BeInclusive EU Sport Awards za 2018. godinu. Nagrada je to Europske komisije čiji je cilj prepoznati organizacije koje koriste snagu sporta kako bi povećale društvenu uključenost skupina ljudi u nepovoljnom položaju.

Kontakt osoba: Marina Drašković
E-mail adresa: jkosi.fuji@gmail.com
Facebook: facebook.com/jkosi.fuji
Instagram: instagram.com/judo_team_fuji
Twitter: twitter.com/judo_team_fuji
Web: www.jkosifuji.hr

 

Pozivamo Vas da pratite najnovije novosti i događanja na našoj Facebook stranici Parasportski savez Zagrebačke županije