Preskoči na glavni sadržaj
Velimir Sandor
PSSZŽ

Velimir Šandor

  • Datum objave: 11/12/2020

Velimir Šandor rođen je 6. Listopada 1985.  u Zagrebu. Osnovnu školu završava u Pokupskom. Elektrostrojarsku školu završio je u Zagrebu.  Zbog zapošljavanja prekvalificirao se u vozača motornog vozila u prometnoj školi. 

Bio je aktivni nogometaš sve dok nije nastradao 11. lipnja 2006. Godine u prometnoj nezgodi, a prilikom koje je došlo do ozlijede kralježnice s dijagnozom tetraplegije. Po završetku polugodišnje rehabilitacije u Varaždinskim toplicama i nakon dvogodišnjeg oporavka 2009 uključuje se u atletiku za osobe s invaliditetom.  Član je Atletskog kluba osoba s invaliditetom Uspon iz Velike gorice.

U međuvremenu još jednom prolazi proces prekvalifikacije za ekonomskog tehničara i zapošljava se.

Kao član Atletskog kluba osoba s invaliditetom Uspon iz Velike Gorice nastupa na državnim i međunarodnim natjecanjima u bacanju diska.  2015. godine se uvrstio u sam svjetski vrh svoje kategorije tjelesnog oštečenja plasiravši se na treće mjesto svjetske rang liste. U lipnju 2015. pobjeđuje na Otvorenom prvenstvu Njemačke u Berlinu s daljinom diska od 14,89 metara. Početkom srpnja na Otvorenom prvenstvu Hrvatske pobjeđuje s daljinom od 16,14 metara te na Otvorenom prvenstvu Češke u Olomovcu koncem kolovoza s daljinom od 15,87 metara. Kao rezultat pobjedničkog niza ulazi u Hrvatsku atletsku reprezentaciju osoba s invaliditetom Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Koncem rujna 2015. nastupa na Svjetskim igrama za osobe u kolicima, amputacijama i niskim rastom u ruskom Sočiju gdje pobjeđuje s 17,45 metara. 25. Listopada na IPC Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u katarskoj dohi s daljinom diska od 16,95 metara osvaja brončano odličje.

12. lipnja 2016. Na Europskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u talijanskom Grossetu Velimir Šandor, kategorija F52,  s novim osobnim rekordom od 18,53 metra osvojio je srebreno odličje.

8. rujna 2016. Na 15. Ljetnim paraolimpijskim igrama u Rio de Janeru osvaja brončano odličje s 18,24 metra. 

Na 8. IPC Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom  koje je održano u Londonu  18. srpnja 2017. s daljinom od 17,95 metara osvojio je brončanu medalju.  

To su prve paraolimpijske, svjetske i evropske medalje za jednog sportaša s invaliditetom Velike Gorice i Zagrebačke županije. 

Za svoje sportske rezultate u 2016. godini proglašen je najuspješnijim sportašom Velike Gorice i Zagrebačke županije u konkurenciji sportaša s  i bez invaliditeta.

25. srpnja 2020. u Splitu na 7. međunarodnom atletskom mitingu Velimir Šandor s 20,14 metra u disku bacio najbolji ovogodišnji rezultat na svijetu i treći na tablicama za paraolimpijske igre u Tokiju.

Stolni tenis Marija Martinovic
PSSZŽ

O nama

Osnivačka sjednica Skupštine Sportskog saveza osoba s invaliditetom Zagrebačke županije održana je 26. studenog 2008. godine na kojoj je za prvog predsjednika izabran Darko Matić. U registar udruga Savez je upisan 08. prosinca 2008. godine. Sjedište Saveza je u Velikoj Gorici, Matije Slatinskog 4. Sve informacije o radu Saveza mogu se dobiti na www.ssoiz.hr, facebook sportski savez osoba s invaliditetom zagrebačke županije te na youtube ssoizž.

Više o nama